vineri, 11 februarie 2011

Sunt de acord, şi nu prea...

O persoană străină, care nu cunoaşte România deloc şi vine pentru prima dată în aceeasi zi în care sunt arestaţi un număr impresionant de vameşi şi poliţişti de frontieră sub acuzaţia de luare de mită ar putea crede că trăim într-o ţară care nu tolerează corupţia sub nicio formă.

Din nefericire nu suntem veniţi de o zi în România şi ştim că ce pare prea frumos să fie adevarat... nu este adevarat! In România corupţia este la ea acasă. Am putea chiar să exportăm pe la cine nu are, cu suport pentru instalare, training de personal şi manual de utilizare. Aceste evenimente petrecute în vămi par destul de simple, nişte băieţi buni i-au prins pe băieţii răi... "The End". România e un loc mai bun! Cine vrea să creadă este liber să o facă. Eu prefer să fiu de altă părere.

Şpaga face parte din cultura românului. Are rădăcini puternice în toate straturile societăţii şi ai posibilitatea să intri în contact cu acest fenomen destul de des. Şpaga la maternitate, la agentul de circulaţie, la un profesor să nu rămâi repetent,  la vama, dupa cum “s-a aflat din anchete” şi multe altele, sunt toate refrenuri cunoscute. Insă anchetele actuale au scos la suprafaţă sisteme complexe de colectare şi distribuire a mitei după meritul fiecăruia, ceea ce e puţin diferit de şpaga de duzină, despre care auzim mai des. Presupune lucru în echipă, calcule procentuale, sincronizare, cu alte cuvinte necesită mult efort şi supravegherea din partea unor “profesionişti” ai jocului.

Curiozitatea mea este alta. De ce acum s-au facut aceste anchete? Nişte vameşi curaţi şi cinstiti s-au transformat de cateva luni în adevăraţi infractori, dar autorităţile au intervenit la timp si au pus capăt fărădelegilor? In urmă cu doi ani, sau trei chiar, aceiaşi vameşi arestaţi acum nu luau mită? De ani buni pieţele din judeţ sunt pline cu mărfuri de contrabandă, în special ţigări, care se vând lângă cel ce vinde telefoane furate, şi care surprinzător stă lângă cel ce da bani cu camătă şi schimbă valută.  Cum reuşeşte poliţia performanţa să nu-i vadă? Sunt în acelaşi loc, la aceleaşi ore, în fiecare zi! Ar trebui să-si pună pe ei o instalatie din bradul de Craciun ca să-i ia cineva la întrebări?

Sunt sigur că nu exista voinţa, ci doar alte interese. Dar dacă ar fi, fenomenul şpăgilor în România are o amploare mult prea mare pentru a fi stopat de autorităţi în totalitate. E mai mult responsabilitatea fiecăruia să evite astfel de practici. Poate să ţină de educaţie, sau de moralitate, dar cât timp refuzi să dai şpăgi, te poţi considera un român mai bun. Poţi spune chiar că faci ceva să schimbi puţin lucrurile în jurul tău.

Un comentariu:

  1. Da, e muuult prea tarziu, asta nu inseamna ca nu e necesara o curatenie si nu vad de ce n-ar putea fi interpretata in afara ca un semnal pozitiv.Sper sa fie doar inceputul si nu va fi doar praf in ochi.

    RăspundețiȘtergere