miercuri, 2 februarie 2011

“Treburi studenţeşti”

Ne dorim să fim liberi, independenţi, să fim ascultaţi, inţeleşi, să ne găsim un loc al nostru în care să ne simţim confortabil, să avem perspective.


Criza economică de care se plânge lumea la fiecare colţ de stradă ar trebui să fie interpretată şi ca o criză culturală. Ce facem noi atunci când nu avem un ban un buzunar? Nu ne luăm un job într-un bar pentru că e sub demnitatea noastră, nu încercăm să înţelegem ce se întâmplă în plan naţional pentru că ne interesează doar proximitatea, nu ne ajutăm părinţii pentru că suntem încă tineri şi avem toată viaţa înainte să ne batem capul cu lucruri serioase.
Dar faţa României se va schimba doar atunci când mentalitatea va fi revizuită! Ca să fim liberi şi independenţi trebuie să începem de undeva: să ne educăm, să ne luam un job ca să ne obişnuim cu responsabilitatea, să adunăm în jurul nostru persoane care să ne umple de energie şi poate în primul rând, să ne dorim cu adevarat să facem lucrurile mai bine decât le-au făcut cei de dinaintea noastra! Si înainte de a cere să fim ascultaţi, trebuie să fim siguri că avem ce spune. Fac apel la simţul critic al fiecăruia, la capacitatea fiecăruia de a asimila cât mai mult , de a înţelege că societatea are nevoie de diversitate şi că fiecare are un loc atâta timp cât e câştigat cu onestitate.
Si dacă ne dorim acel loc al nostru confortabil, aşa cum spuneam înainte,  să ne cerem dreptul să fim îndrumaţi. Atunci când ni se spune că nu suntem pregătiţi pentru a lucra în domeniul în care ne-am pregătit, să intrebăm a cui e vina. Poate fi a noastră pentru că nu ne-am implicat în programe extracuriculare. Poate fi a sistemului pentru că ne învaţă prea mult despre cum erau lucrurile în trecut, dar nu ne arată cum să fim vizionari. Poate fi a angajatorilor pentru că nu ştiu să explice ce aşteaptă de la noi. Si da, ne permitem momente de slăbiciune gândindu-ne că suntem prea “mărunţi” ca să schimbăm ceva pentru ţara asta. Poate că în acele momente ar trebui să ne gândim la ce anume ne dorim să schimbăm la noi înşine pentru că doar atunci când vom fi încrezători şi dinamici vom găsi răspunsurile.

Eu încă mai caut răspunsuri, încă nu sunt atât de încrezătoare, dar sunt conştientă că vreau să ajung să mă fac inteleasă! Mă voi gândi la o listă de lucruri pe care le putem face să  simţim că dăm ceva comunităţii. In funcţie de cum simte fiecare, s-ar putea ca aceste lucruri să trezească în noi acel simt civic de care duce lipsă România. Revin... deocamdată, pe curând!

Claudia Nechifor

12 comentarii:

  1. Tare ma tem ca cei care iau deciziile in tara sunt cei care ne contureaza viitorul si de cele mai multe ori sunt total neavizati..e de apreciat spiritul vostru liber si motivat, e o gura de aer proaspat si de ce nu, un model de urmat. Eu raman totusi pesimista in ceea ce priveste viitorul..fara indoiala insa,incurajez si consider vitala educatia, cu sau fara finalitate finaciara consistenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice comunitate este in fond o suma de individualitati. Asadar, schimbarea trebuie sa porneasca de la fiecare dintre noi. Ar trebui sa producem la noi insine schimbarea pe care vrem sa o vedem in restul comunitatii. Dar, din pacate majoritatea tinerilor se complac in situatia in care tara noastra se afla fara a dori cu adevarat sa faca ceva, ci asteptand ca societatea sa se transforme dupa placul lor.
    Cu totii afirmam ca tara in care traim este formata pe un fundament prost, ca societatea este una bolnava, dar adevarul este ca tarii noastre nu ii lipseste nimic, iar singurul defect se regaseste la nivelul mentalitatii.
    Oamenii insa nu sunt dornici sa schimbe ceva in conceptiile lor si aici ar trebui sa intervina generatia tanara. Odata incoltita ideea unei societati mai bune, putem spune ca tara este deja pe drumul cel bun, pentru ca generatiile viitoare sunt cele in ale caror maini sta viitorul acestei tari. Ar trebui sa ne gandim mai putin la trecut, si sa incepem sa ne gandim la noi modalitati de a progresa. Totul trebuie sa inceapa undeva, ca mai apoi sa dea rezultat, iar acel inceput sta in generatia noastra, a tinerilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romania TREZESTE-TEE !!!
    Ar trebui ca foarte multe lucruri si mentalitati sa se schimbe ca sa se realizeze planul tau, cum ai mentionat si tu in textul de mai sus , dar asta in momentul de fata e aproape imposibil cu mentalitatea actuala :(
    poate peste zeci de ani o sa se schimbe mentalitatea noastra,a romanilor ca sa traim mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frica si ignoranta sufoca orice farama de civism. Avem manuale de educatie civica ce sunt studiate in clasa a 7-a,dar nu avem educatori civici. Civismul are la baza curajul, care la randul lui are la baza simtul nativ al acestuia si educatia ce ii asigura permanenta dezvoltare. Nu mai putem vorbi de o mutatie a spiritului civic la adultii de astazi. Sunt sanse mult prea mici ca acestia sa fie capabili de asa ceva. Vorbim despre schimbari in Romania, dar parerea mea e ca aceste schimbari se pot naste o data cu formarea viitoarelor constiinte ale celor care in prezent invata alfabetul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa ne aducem aminte care sunt invataturile majoritatii parintilor pt copii in ceea ce priveste spiritul civic : “Ai grija,mama,vezi-ti de treaba ta,nu te baga daca se bate cineva, vino repede acasa”. Copiii sunt insamantati de mici cu aceasta teama. Mai tarziu,aceastea teama ii va face sa treaca indiferenti (indiferenti pe naiba, afectati sunt toti, dar joaca aceasta indiferenta din cauza marelui morcov in fund de a nu o pati) pe langa o femeie batuta cu salbaticie in plina strada (un exemplu printre multe altele). Si,fiind cinstiti, daca din scurtele tale calcule strategice constati ca esti depasit si numeric si in forta de adversari, civismul ar fi un act gratuit dar inutil : inca o victima a deficitarului sistem romanesc de siguranta publica. A sari in apararea cuiva ar trebui sa aiba o eficienta cat de cat. Pentru asta ar trebui ca organele abilitate de siguranta publica sa intervina prompt, tu fiind doar parghia prin care politia isi face treaba. Si ar mai trebui sa existe in mentalul colectiv constiinta faptului ca statul chiar face tot ceea ii sta in putinta pentru siguranta publica.

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate acestea,plus o educatie corespunzatoare a copilului in spiritul solidaritatii si al curajului,asigurata de familie si scoala, ar naste spiritul civic in roman. Imi apare in minte acum imaginea unui tata spunandu-i fiului sau : ” Nu sta indiferent daca vreun coleg de-al tau este batut de batausul scolii,ajuta-l, dar cu marea grija de a nu deveni chiar tu un bataus”. Caci cunoastem si exemple de sfaturi paterne de genul : ” Nu ierta nimic! Arde-i daca te calca pe coada!”. Lucrurile sunt destul de complicate, de fine si de nuantate. Responsabilitatea parintelui, responsabilitatea statului (educatie si siguranta publica) si autodeterminarea trebuie sa conlucreze eficient intru nasterea spiritului civic romanesc.

    Cazurile izolate precum cel al lui Marian Cozma sunt de esenta prea tare, aici spiritul civic a avut concentratie mare, fiind sacrificata o viata de om in numele sau. Ne trebuie cazuri mai “diluate” si mult mai dese, uniform raspandite pentru a rasari spiritul civic in tara aceasta unde bodyguarzii din licee stau cu frica elevilor “smecheri”, unde elevii “smecheri” fac ce vor din elevii “non-smecheri”, unde doar putini sunt barbati printre atatia masculi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce putem schimba in Romania ?

    Pe ideea “lucrurile sunt cum sunt pentru ca au fost cum au fost ceea ce le-a determinat sa fie cum sunt si vor fi cum vor fi pentru ca sunt cum sunt” pot sa spun,fara sa par pompos, ca n-as schimba nimic,sau mai bine spus, n-as schimba anumite aspecte. De fapt, problema nu e “ce as schimba eu la Romania” (fiecare visam sa dispara anumite bucatele din Romania si sa apara altele,asa,ca din senin) ci “cum este posibila o schimbare a Romaniei”.

    Eu,ca individ si cetatean, pot spune, fara sa fac bravada ca incerc sa fiu in fiecare zi un romanash mai bun, si ca in mica mea arie de influenta las urma pasilor mei (am bun simt - imi folosesc bunul simt - vorbesc altora despre cat de ok e sa ai bun simt ; in opinia mea, pentru orice fel de schimbare (naturala) in Romania avem nevoie inainte de toate de inflorirea unui minim de bun simt in constiinta majoritatii romanilor ). Dar nu e nevoie sa mai spun ca EU de unul singur, chiar daca schimb CEVA sau pe CINEVA, nu schimb ROMANIA. E nevoie de oameni cu bun simt care sa schimbe atatea lucruri si atatia oameni incat sa poata acoperi un segment consistent din problemele Romaniei, segment de probleme rezolvate care de la un anumit nivel devine un mecanism ce functioneaza de la sine si rezolva probleme izolate. Deci, pana la urma Romania are o problema a numarului, a statisticii, a procentelor. Pur si simplu nu exista destui oameni,destula forta. Sa fim seriosi,e vorba de o tara, de un popor! E totusi un proiect de o insemnatate de care de multe ori nu ne dam seama! Sunt multi oameni adevarati in Romania,dar nu DESTUI! Intr-o societate democratica trebuie sa existe acel nivel stabil format din “destui”.

    Nu mai traim in vremurile in care cei “putini dar buni” rasturnau deodata sistemul putrezit si inaltau o noua coloana vertebrala imperiului,statului,etc. Azi nu mai poti sa dai cu biciul ca sa rezolvi problemele si sa impui valori. Bunul simt, simtul civic, si simtul cultural nu se pot naste prin cezariana, pentru ca nici unul dintre ele nu este astazi vazut ca o situatie de maxima urgenta. Ele trebuie sa aiba un travaliu lent dar sigur in constiintele oamenilor. Noi,tinerii din ziua de azi? Stiu ca multi dintre noi suntem BUNI. Dar chiar ma depaseste intrebarea : “Oare suntem destui?”. Daca nu suntem destui pentru a vedea Romania schimbandu-se in timpul vietilor noastre, atunci putem pregati terenul pentru generatia urmatoare. Ce sa mai zic acum…Discutii despre Romania si schimbari sunt cu duiumul,nu ducem lipsa…tot ce ne mai ramane de facut : Mare grija la cum ne vom creste copiii!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca acest articol incerca sa ne spuna ca schimbarea vine de la noi, dar pentru ca ea sa aiba loc, trebuie sa ne mobilizam si sa luam atitudine. Domnisoara care l-a scris promite ca vine cu o lista de lucruri de unde putem incepe, asa ca asteptam...
    Oamenii prezentului nu pot fi schimbati, nici cum gandesc nici cum actioneaza, iar intre politicianul care face combinatii pe banii statului si manelistul care scuipa coji de seminte pe strada nu vad nicio diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  9. OK CITEAM ACEST ARTICOL DESPRE CE ESTE VORBA CE INTENTIE AU TINERI STUDENTI , FRATILOR TREZIVA LA REALITATE ATAT TIMP CONDUCEA PARLAMENTULUI CARE ESTE ACUMA IN FRUNTE CU PRESEDINTELE TARI CARE LAM ALES NU O SA FIE ABSOLUT NIMICA , PANA CE NU VOR CADEA DELA CONDUCERE UITATIVA IN JUR CAM CATA POPULATIE PLEACA DIN TARA DIN CE CAUZA PLEACA ,UITATIVA LA CE AU FACUT PANA ACUMA LA PRETURI CUM LEAU CRESCUT ,SI HAIDETI SA NE UITAM LA PENSIONARII ,STUNDETII ,SALARIATII CARE SUNT CUM LE-AU TAIAT DIN SALARII SI DIN PENSIE SI DIN ALOCATIE AU UMBLAT NU PENTRU BNELE TARII SI PENTRU BINELE LOR ,VREAU SA FIE O SCHIMBARE DA ACEEA SCHIMBARE CARE SE VORBESTE NU O SA FIE O SA MAI DUREZE CEVA TIMP PANA O SA FIE ACEEA SCHIMBARE DESPRE ACRE SE VORBESTE

    RăspundețiȘtergere
  10. Schimbarea nu vine de la sine. Ori este provocata de ceva, ori nu se mai intampla.
    Acest guvern mai are 2 ani si are toate sansele sa plece acasa, nu asta e problema. Problema e pe cine punem in loc, si ca cei care au votata actualul guvern, pentru galeti, umbrele si faina, inca traiesc in aceasta tara si vor vota la fel si data viitoare.
    Sigura solutie este sa ne mobilizam si sa mergem noi cei tineri la vot, sa votam corect, si astfel sa le anulam votul celor care pun stampila si trimit in parlament fosti comunisti, hoti sau manelisti.
    Frustrarea nu o sa ne salveze niciodata. Daca nu incercam sa facem ceva nu mai avem nici dreptul sa ne plangem.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ne uităm lung la un nesimţit care aruncă, dar nu îi spunem că natura nu e coş de gunoi.
    Trecem nepăsători pe lângă peturi aruncate, uneori mai dăm şi cu piciorul în ele.
    Privim dezaprobatori mizeria lăsată de semenii noştri la picnic sau după concerte şi dăm din cap.
    Spunem de câte ori avem ocazia că românii n-au educaţie ecologică, că nu sunt civilizaţi, că trebuie schimbată mentalitatea.
    Ne ferim până să şi spunem GUNOI, îl înlocuim cu deşeuri.
    ACUM putem schimba
    Putem să prindem curaj şi să le arătăm nesimţiţilor că dacă natura nu poate să se apere, o apărăm noi.
    Putem să ne aplecăm şi să adunăm gunoiul.
    Putem să ne facem auziţi şi văzuţi la concerte sau picnic ca oameni care vor să trăiască într-un mediu curat.
    Putem să arătăm că noi suntem educaţi, civilizaţi şi organizaţi.
    Putem să schimbăm percepţia lumii că avem o ţară murdară.
    Putem face ceva.
    Acum este momentul să arătăm că putem. Acum, când ne unim toţi, putem să facem din România, un loc curat.
    Singur e greu să reuşeşti!
    Acum suntem mulţi. Tabăra noastră creşte.
    Dacă eşti printre cei care nu ucid natura, fă-te auzit, lasă-ne să te vedem. Înscrie-te pe letsdoitromania.ro
    Dacă îţi pasă, arată!
    ACUM!
    Mai târziu ar putea fi…prea târziu.

    RăspundețiȘtergere